10 maj 2015

Ekoeffekten

Kan en ekologisk kost göra att vi minskar mängden kemikalier som vi belastar våra kroppar med?

Coop lät en familj som vanligtvis äter oekologiskt byta till en helt ekologisk kost, och analyserade mängden bekämpningsmedel i urinen före och efter bytet.

Kemikalierna som de analyserade används bland annat som insektsmedel, svampmedel och ogräsmedel. Redan efter några dagar med bara ekologisk mat så hade mängden bekämpningsmedel sjunkit dramatiskt, och i många fall var de nere på noll.


Den här studien visar tydligt att den mat som vi väljer att äta är ett av sätten vi får i oss kemikalier på. Det här är särskilt viktigt för barn, som äter och andas mer i förhållande till sin kroppsvikt än vuxna. Så för barn blir samma intag av kemikalier en högre koncentration i deras kroppar än hos vuxna.

Genom att äta ekologisk mat så minskar halterna av ett antal
bekämpningsmedel och därmed den totala mängden kemikalier som vi belastar våra kroppar med. Förhoppningsvis minskar då risken för att drabbas av sjukdomar (så som diabetes, svårigheter att få barn, cancer och nedsatt intellektuell kapacitet) som kopplats till miljögifter.

Ett bra sätt för att ha råd att äta mer ekologiskt är att köpa mindre kött.

1 kommentar:

  1. Ytterst intressant. Vill verkligen inte trycka i mej och familjen en massa gifter!

    SvaraRadera