17 februari 2015

Semmelexperiment

Paleosemlorna blev något platta- fel kokosmjölk, inte fast nog. Därför blev också "grädden" på kokosmjölk och vanilj också rinnig. Men fyllningen var fantastisk! Mald mandel med kokosmjölk och honung. Smaken? Lite som osötade kokostoppar. 

Eftersom det blev ett paleosemmelhaveri så gjorde vi ett annat experiment: vanliga semmelbullar men med stevia sweet crystal istället för socker. Helt ok smak. Testade en annan fyllning, LCHF-style: mandel med grädde och stevia. Inte lika gott som den förra.




Årets semlor blev för mig bullar på stevia, fyllning på mandel, kokosmjölk och honung, och vanlig grädde på toppen. Kul att kunna äta semlor utan att bli sjuk!

14 februari 2015

Allahjärtans dag-tårta

Min syster bor ju här i byn nu ett tag, och det är så roligt att hon är här. Förutom att hon är världens bästa syster så är hon grym på att göra tårtor, det har jag ju redan skrivit om.

Idag hade hon fixat allahjärtansdagfika, och verkligen gått "all-in". Hon hade dukat i rosa och guld, och tårtan var så fin! Gräddtårta med två färger på grädden, dekorerad med marsipanrosor och blad, plus chokladhjärtan, allt hemgjort.


De som kunde äta den sa att chokladganchen och jorgubbsmoussen som fyllde tårtan smakade "ljuvligt" (W: 4 år). Själv fick jag nöja mig med frukt och kaffe, men mysigt var det hur som helst.

Imorgon är planen i alla fall att jag ska baka de där semlorna utan tillsatt socker. Så att jag på tisdag kan mumsa som alla andra.

Fredagspizza

I Nya Zeeland finns en pizzakedja som heter Hell Pizza.

Förra veckan var jag så sugen på pizza, men jag är inte så förtjust i många andra pizzor än just de från Hell, så jag gjorde en egen variant på deras recept. Och j*vlar (hehe) vad gott det blev. Ni bara måste prova!

Pizza botten (gjord på jäsdeg)
Tomatsås gjord på tomatpuré som får sjuda med olja, vatten, salt och vitlök.
Päron i tunna skivor
Karamelliserad lök
Mögelost (blåmögel eller vad som helst)
Vanlig ost (kan också blandas med typ parmesan)
Bacon på toppen så det blir krispigt (om man vill)
Extra lyx: Sweet Baby Rays (eller annan BBQ-sås som smakar lite rökt/sött)

Grädda i 10 min på 225  grader.

De rökta smakerna blandas så fint med det söta och mögelosten. Måste upplevas!


Till min hemgjorda pizza gör jag pizzasallad. Här snackar vi billig mat!

Vitkålen strimlar jag med osthyvel så den blir mjuk och fin. Ungefär 1,5 liter.
Häll över 4 msk olja (oliv är nog godast), och 3 msk vitvinsvinäger, 1 tsk salt och 4 krm svartpeppar.
Låt stå i kylen minst två timmar innan servering, men gärna ännu längre. Blir ännu godare dagen efter.

Vi gjorde ordentligt med pizza, då har vi till lunch hela halva helgen sen. 

8 februari 2015

Grönkålets lov

Grönkål har väl funnits i alla tider, men jag har inte upptäckt det förrän i julas! Den här wooken är så sjukt god:


Hetta upp olja och stek rödlök, grönkål (mycket- det reduceras massor) och rött äpple. Smaksätt med rivet citronskal, citronjuice och flingsalt.



6 februari 2015

Surdegen advance

Min man har tagit sitt surdegsbakande till nya höjder.

Han har till och med börjat sälja bröd nu, och det verkar vara många som tycker om det. På lördag (imorgon) går vi ihop några stycken och hyr en lokal på Folkets Hus i byn. Det blir försäljning av bland annat kläder, loppis, och så bröd då, klockan 12-15.

C har bakat en massa fina limpor, bland annat morotslimpor, sesamlimpor, limpor med pumpakärnor och med solrosfrön.

Surdegsbröd är förutom att det är gott också nyttigare än vanligt bröd, plus att det håller längre. Sen är de riktigt snygga också. 
 

Kom och köp!

Alkoholfri öl

Som den ölälskare jag är så är det tur att det finns bra alkoholfri öl att välja på som gravid. De går att köpa i vanlig matvaruaffär också, inte bara på systembolaget.

Störtebeker är ekologisk, och god.
Bild från: http://www.ofiltrerat.se/2011/03/stortebeker-1402-alkoholfri-frei-bier.html

Men min favorit är ändå alkoholfri Weihenstephaner; en veteöl. Hade den som fördrink när jag bjöd mitt vingäng på middag, och det var flera som drack mer av den än av vinet tror jag. Kanske säger mer om mitt vinval än om ölen, vad vet jag ;-)

Bild från: http://www.ratebeer.com/beer/weihenstephaner-original-alkoholfrei/76558/

5 februari 2015

Oljar in kaggen

Det finns inga vetenskapliga bevis på att man inte får bristningar i huden om man smörjer in magen under graviditeten. Däremot är det skönt att smörja in svällande kroppsdelar; särskilt när det är -30 ute och all fukt försvinner ur luften. Jag använder C/o Gerds olja för gravidmagar: 
http://www.careofgerd.com/se/pregnant-body-oil-100-ml

Sedan länge har jag också bytt till deras deo, utan aluminium och annat läbbigt:  http://www.careofgerd.com/se/eco-deodorant-60-ml

Det var den enda doft jag klarade av att ha under armarna under den första illamåendetiden av graviditeten också.

1 februari 2015

Sugar baby

Jag har stött på en ny utmaning; att äta sockerfritt. Min kropp hanterar inte socker särskilt bra just nu (är gravid) så jag har levt utan tillsatt socker sedan innan jul. Det har varit lite tråkigt, och med semmelsäsongen i annalkande så har jag bestämt mig för att baka sockerfritt. Jag måste få äta semlor, bara måste!

Fick ett tips om det här receptet, och det ska jag försöka mig på.