Föga förvånande så köper jag gärna ekologisk mat. Eller inte gärna, jag köper alltid det ekologiska alternativet om det finns. Finns det inte köper jag ofta något annat, men ibland avstår jag helt istället. Jag läser i Sveriges Natur att endast fyra procent av all mat som säljs i Sverige är ekologisk. Det kan bero på att många tror att ekologisk mat är mycket dyrare än annan mat. Enligt Svensk Natur blir priset på en ekologisk och en "vanlig" matkasse samma, om man minskar mängden kött och halvfabrikat. Vissa tycker att det är viktigare att köpa närodlat, men ur miljösynpunkt (och för att minska sitt eget och familjens giftintag) är det bättre med ekologiskt odlad mat. Även om den är transporterad en längre sträcka. Det bästa är förstås närodlade ekologiska produkter. Som den lyxen vi har här; älgkött från skogen och potatis från det egna landet.
Det finns tre märkningar som talar om att maten är ekologisk:
För dig som är ny i det här med att handla ekologiskt vill jag tipsa om några varor, som om du köper dem ekologiska gör stor skillnad. Både för dig och för miljön:
Kaffe, bananer och vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis. En bra start.
Här i byn är utbudet på Coopbutiken riktigt bra. Jag har dock inte hittat någon ekologisk mjölk, men det kan ju vara för att någon annan köpt den innan jag kommer där med min kundvagn. För jag har sett den förr - en ensam ekomjölk, lite avskild från de andra mjölkarna, så ingen ska ta fel... ;-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar