Det är ett himla tjat om de där surdegsbröden här i bloggen, men idag var det dags att baka igen. Vi har skrivit ner ett recept som är enkelt att följa, och tänkte dela med mig av det här, för det var inte så lätt att få det rätt. Börja med att starta en surdegsgrund, t.ex. enligt det här receptet på ICA.
Så här får du två stora limpor:
Dag 1
Väg upp 120 gram surdegsgrund (från din burk som du har i kylen).
650 gram mjöl (vete eller dinkel t.ex.)
450 gram ljummet vatten.
Blanda i en stor bunke, täck över och låt stå över natten (ca 8-10 timmar).
Vi kallar den här blandningen Levain.
Dag 2
Väg upp 800 gram Levain, och häll tillbaka resten till din burk med surdegsgrund som du har i kylen till nästa gång du ska baka.
950 gram mjöl
550 gram ljummet vatten
Blanda och rör 5 minuter (i hushållsassistent) eller 10 minuter för hand. Vila i 5 minuter, och blanda i 10 minuter till (eller 15 minuter för hand). Tillsätt 30 gram salt på slutet, ca 3 minuter innan det är klart.
Sätt degen att jäsa i en stor inoljad bunke i 2,5 - 3 timmar, övertäckt. Vik degen i bunken 3 ggr under jästiden.
Sätt ugnen på 250-275 grader.
Häll ut degen på mjölat bakbord (den är hyfsat lös och "flyter ut"). Dela degen på två, och vik ihop varje del till en limpa. Försök att behålla så mycket luft från jäsningen som möjligt så bröden förblir fluffiga.
Jäs limporna övertäckta i 1 timme.
Grädda i 15 minuter, stäng sedan ugnen och låt stå kvar i 5 minuter innan du tar ut dem. Låt bröden svalna övertäcka för mjuk skorpa eller "otäckta" för hårdare skorpa.
Så här får du två stora limpor:
Dag 1
Väg upp 120 gram surdegsgrund (från din burk som du har i kylen).
650 gram mjöl (vete eller dinkel t.ex.)
450 gram ljummet vatten.
Blanda i en stor bunke, täck över och låt stå över natten (ca 8-10 timmar).
Vi kallar den här blandningen Levain.
Dag 2
Väg upp 800 gram Levain, och häll tillbaka resten till din burk med surdegsgrund som du har i kylen till nästa gång du ska baka.
950 gram mjöl
550 gram ljummet vatten
Blanda och rör 5 minuter (i hushållsassistent) eller 10 minuter för hand. Vila i 5 minuter, och blanda i 10 minuter till (eller 15 minuter för hand). Tillsätt 30 gram salt på slutet, ca 3 minuter innan det är klart.
Sätt degen att jäsa i en stor inoljad bunke i 2,5 - 3 timmar, övertäckt. Vik degen i bunken 3 ggr under jästiden.
Sätt ugnen på 250-275 grader.
Häll ut degen på mjölat bakbord (den är hyfsat lös och "flyter ut"). Dela degen på två, och vik ihop varje del till en limpa. Försök att behålla så mycket luft från jäsningen som möjligt så bröden förblir fluffiga.
Jäs limporna övertäckta i 1 timme.
Grädda i 15 minuter, stäng sedan ugnen och låt stå kvar i 5 minuter innan du tar ut dem. Låt bröden svalna övertäcka för mjuk skorpa eller "otäckta" för hårdare skorpa.
Surdegslimpor på gång. En hushållsvåg är av yttersta vikt (hahaha).
Slutresultatet, två gigantiska limpor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar