28 februari 2014

Träningens magi

Jag skriver på min avhandling och har svettats över den de senaste veckorna. Eftersom jag har varit sjuk har jag inte kunnat träna, och det har inte gått så bra för mig. Psykiskt jobbigt.

Men så igår, äntligen, gick jag på ett träningspass, och vilken skillnad! Samma kväll satt jag uppe till sent och skrev. Helt plötsligt var det som att jag kunde tänka igen. Otroligt.

När jag var i Nya Zeeland och gjorde ett forskningsprojekt under min utbildning brukade jag springa några gånger i veckan med en forskare där. Han var kanske 50år gammal (jättegammal tyckte jag då som var 25), och brukade springa ultramaraton i bergen. Sådär nio timmar åt gången. Vi brukade springa i kanske 1.5 timmar, vilket gjorde att jag fick se mycket av omgivningarna. Och prata om många olika intressanta saker.

De andra på arbetsplatsen tyckte att jag var galen som sprang med honom. Men det var både roligt och utmanande.  Hur som helst, det där forskningsprojektet gick riktigt bra, och på presentationen som jag höll i slutet hade jag en graf som såg ut så här:


Bäst jag fortsätter träna nu, om 3 veckor lämnar jag in  min avhandling!

23 februari 2014

Passivhus

Världens nordligaste passivhus byggs i Kiruna! Det är Tekniska Verken i Kiruna AB, Kiruna Kommun och NCC som samarbetar kring det här mycket spännande projektet. Tanken är att huset ska kunna stå modell för byggandet i Kiruna stadsomvandling, som i alla fall jag hoppas på ska leda till en helt ny klimatsmart stad.

Passivhus är extra isolerade så att de i praktiken värms upp av av kroppsvärme, belysning och elektriska hushållsapparater. Passivhus kostar mer att bygga på grund av extra isolering och system för energiåtervinning, men kostnaderna i längden blir i praktiken desamma eftersom det krävs så lite energi för att värma upp dem. Energibehovet för att driva huset blir alltså mindre, vilket minskar koldioxidutsläppen och är bra för miljön.

Go Kiruna!


19 februari 2014

Hur rent kan avloppsvatten bli?

Läser om forskning på Hammarby Sjöstads reningsverk som ska göra avloppsvatten så rent att vi kan återvinna det istället för att släppa ut det i sjöar och hav. Som en del av mitt doktorandprojekt testade jag behandlat avloppsvatten från just Sjöstadsverket för att jämföra olika reningstekniker. Bland annat testade jag ozon, som de här forskarna också jobbar med.

Vatten är en bristvara på många håll i världen idag, så det här är viktig forskning. Forskarna säger att det är vattenbristen, och inte oljebristen vi ska oroa oss för. Olja kan vi leva utan, men inte vatten.

Jag skrev själv ett tema om vatten på forskning.se, och en artikel om just rening av avloppsvatten som ni kan läsa här.

18 februari 2014

Bok om kemikalier

Före detta generaldirektören på Kemikalieinspektionen har skrivit en bok med titeln "Makt, plast, gift och våra barn". Den behandlar just de ämnena, och i kväll går jag till biblioteket här i byn och frågar om de har den eller annars kan ta in den.

Så här skriver Bokus om den:

"Makt Plast Gift & Våra barn ger läsaren insikt om kemikaliernas makt över våra liv.

Ethel Forsberg med nio år som generaldirektör för Kemikalieinspektionen beskriver maktspelet inom "Bermudatriangeln" kemi, ekonomi, politik.

Kemiindustrins ekonomiska intressen i vår livsstil är omfattande. Resultatet är att vi dagligen umgås med allt fler syntetiska kemikalier som kan orsaka cancer, skada arvsmassa, ge allergier och störa hormon-system. Vi exponeras vid datorn. När vi äter vår snabbmat, dricker ur plastflaskor. Även när vi lägger oss mellan nya fräscha lakan kan vi få en kemikaliedos för natten.

Med boken följer även en kortkurs hur vi undviker farliga kemikalier."

17 februari 2014

Stresslagret

Men jisses, nu har det börjat. Upploppet mot att lägga fram min avhandling, försvara den, bli (förhoppningsvis) godkänd och sedan party party. Det är så mycket som ska fixas. Själva boken (nåja) som jag skriver först och främst förstås, men sedan är det inbjudningar och maten till festen, drycken och serveringspersonal, med mera. Dessutom söker jag jobb på samma gång, verkligheten väntar runt hörnet ju. Arbetsintervjuer och visa hur kompetent jag är (-Jag är jättebra, välj MIG!).

Det ligger som ett lager stress ovanpå hela mig hela tiden. Är dessutom förkyld och kan därför inte träna mig frisk i huvudet som jag annars gör. Tycker lite synd om mig själv som  jag samtidigt är taggad till tusan.

Bara upplooppet kvar; heja, heja, heja!

16 februari 2014

Frihet

Idag efter frukost kom en kompis till barnen hit och hälsade på. Hans mamma tittade ut genom sitt köksfönster och jag genom mitt, så vi såg hur han gick där, stora killen, helt själv för att hälsa på en kompis. Vi bor så nära varann, och en mer eller mindre bilfri väg går mellan husen.

Jag tänker att det är en sådan frihet för både barn och föräldrar att bo så här. Tryggt. Nära. I Stockholm hade det nog dröjt länge tills barnens första kompis kom och hälsade på helt själv. Det kanske ger barnen en känsla av oberoende, att de klarar mycket själva redan tidigt.



Barnen lekte med tåg, fikade, målade och läste böcker. Vår ettåring blev väldigt förtjust i kompisen och ville vara med hela tiden.

13 februari 2014

Blå frukost

En smoothie gjord på yoghurt, mjölk, blåbär som vi fick av min gudfar/farbror i inflyttningspresent och så lite honung, kanske en halväten banan. Godare (och snyggare) frukost finns nästan inte! Ostkupan till höger är moffas och mommos gamla, liksom burken bakom som vi har kaffet i.




12 februari 2014

Vackert i glas

När vi flyttade in här i huset så hittade vi många vackra skålar i glas. Alla i lite olika former och mönster. Jag har dem i köksfönstret med frukt i. En inredningsdetalj som är praktisk på samma gång- min favorit.


Det fanns också diverse burkar och vaser, som jag nu samlat i ett av vardagsrumsfönstren. Högt upp så inte ettåringen når dem. Lampan ser gammal ut men är faktiskt nyinköpt, på elkedjan i Kiruna.


11 februari 2014

Bra mat i skolan

Jag är inte kinkig med mat. Äter allt, om vi nu tänker ur smaksynpunkt. Jag tyckte alltid att skolmaten var bra till exempel. På gymnasiet åt jag oftast den vegetarisk maten, som inte alltid var så varierad. Finsk kålrotslåda minns jag som en av de tråkigare anrättningarna. De dagarna kunde det bli många hårtbrödsmackor.

På den tiden (sent 90-tal) fanns inte ekologisk mat som koncept, som jag minns det. Nu är det ju helt annorlunda, och som förälder som köper mycket ekologiskt tycker jag att Uppsala kommuns initiativ att all skolmat ska vara ekologisk 2023 är toppen. Flera kommuner, bland annat Södertälje, Lund och Borlänge ställer liknande krav på skolmaten. Ju fler kommuner som följer dessa initiativ leder till större trygghet för ekologiska bönder, vilket säkerligen gör att fler vågar satsa på ekologiskt jordbruk.

Dags att skicka in ett förslag till kommunen tror jag.



7 februari 2014

Klean Kanteen

För er som inte vill ha plastflaskor till era barn eller er själva måste jag rekommendera Klean Kanteen. De finns i olika storlekar och färger och både som isolerade (passar som termosar eller för att hålla dryck kall) och enkla flaskor. Jag har köpt mina på Addnature.

Det finns tre geniala saker med dem:

1) gjorda av stål = släpper inte ifrån sig äckliga kemikalier och håller hur länge som helst! Lätta att få riktigt rena i disken och blir inte så där sunkiga som plastflaskor blir efter ett tag.
2) till en och samma flaska kan man ha olika munstycken, så att det är en termos ena dagen och en vattenflaska andra. Nappflaska ena dagen, pipmugg andra, och en sportflaska tredje dagen.
3) för att värma en dryck (till exempel välling), bara skaka flaskan i varmt vatten i upp till en minut. 100 ml blir varmt på 15-20 sekunder. Jag trodde inte det var sant hur snabbt det gick första gången jag testade. Aldrig mer micro för att värma dryck till barn på stan- bara in på en toalett och spola i kranen några sekunder.

Det enda som jag märkt är dåligt är att deras kaffe-lock inte håller tätt, så jag använder inte min flaska som termosmugg, till det har jag min kära KeepCup.

Hektiskt

Fredag kväll, äntligen! Väntar på att min man ska läsa saga klart för vår treåring, och sen ska vi mysa. Det finns en viss risk för att han somnar där inne, och jag på soffan, men vi har goda intentioner i alla fall.

Det har varit hektiskt det två sista veckorna, roligt, men mycket! Jobb/nöjesresa till Stockholm, möten och manus, avhandlingen och sova och äta och byta bajsblöjor. Ja ni hör ju, det är fullt upp. Huvudet surrar av allt som är på gång. Jag gillar det, som att när jag har mycket på gång så kan jag lika gärna riva av en massa annat som ska göras, liksom i förbifarten. Men det sliter också, så det blir en del tidiga kvällar, och missade fredagsmys när livet går på högvarv. Konstigt att tänka sig egentligen, att något går på högvarv i det här lilla bruna huset i den här lilla byn i den här nordliga och ensliga delen av landet.

Kontraster.


5 februari 2014

Bisfenol A

Bisfenol A (BPA) är ett ämne som finns i bland annat kassakvitton och mat som förvaras i och värms upp i kärl som innehåller ämnet. Det finns också i dricksvattenledningar som man reparerat med såkallad "relining", något som gjorts i många flerfamiljshus.

Livsmedelsverket säger att den mängd BPA som människor utsätts för inte är skadligt för hälsan. Myndigheter i olika länder samt WHO har kommit till olika slutsatser, beroende på vilka studier de ansett är tillförlitliga. Studier för att undersöka om ett ämne är farligt görs antingen som standardstudier eller forskningsstudier. I standardstudierna utsätts djurmodeller för relativt höga koncentrationer, och i forskningsstudier har man till och med undersökt hur så låga nivåer som de vi faktiskt får i oss kan påverka. En del menar att standardstudierna mäter fel saker, och andra att forskningsstudierna inte är tillräckligt tillförlitliga, trots att de mäter effekter på hormonsystemet till exempel. Ett 60-tal studier på människa visar att BPA kan påverka reproduktion och könsutveckling, intelligens och beteende, ge övervikt och fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdom, astma och allergi. 

I en artikel i DN skriver forskare från flera universitet att de tycker att det är oansvarigt av Livsmedelsverket att säga att BPA är ofarligt, eftersom det råder så stor oenighet kring forskningen. Läs hela artikeln här.